«ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ»: ΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ/ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΟ PROJECT. OPEN CALL ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
«ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ»:
ΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΟ PROJECT
OPEN CALL ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
– Τι γυρεύουν οι φοιτητές της Καλών Τεχνών Ιωαννίνων στη λαογραφική συλλογή ενός χωριού της Ηπείρου;
– Συνδυάζεται η λαογραφία με τη σύγχρονη τέχνη;
– Τι πρακτικές επιστράτευαν οι άνθρωποι παλαιότερα για την επίτευξη καλής τύχης και πώς αυτές μάς αφορούν σήμερα;
Το 2019, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέβαλε σημαντικά στην τεκμηρίωση της συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου «Γ. Γιάννος» στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης (Λέλοβα) και συμμετείχε ενεργά στο τοπικό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας «Οι Λελοβίτες αφηγούνται».
Σε συνέχεια της δραστηριότητας αυτής, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η τεκμηρίωση έντεκα ακόμη αντικειμένων του μουσείου βάσει πληροφοριών και προφορικών μαρτυριών που παραχώρησαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες σχετίζονται με δεισιδαιμονίες και εθιμικές πρακτικές αποφυγής της κακοτυχίας, αλλά και άλλες, που οι ντόπιοι παραδοσιακά ασκούσαν (ή και συνεχίζουν να ασκούν) με σκοπό την επίτευξη καλής τύχης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε άνθρωπος αποτελεί φορέα μνήμης ευρύτερων πολιτισμικών εκφράσεων, καθεμία από τις συλλεγείσες ιστορίες παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον από ιστορική και κοινωνική άποψη.
Οι «μεταφυσικές» αυτές ιστορίες αλλά και τα τεκμηριωμένα πλέον αντικείμενα της συλλογής Γιάννου πρόκειται να τεθούν στο επίκεντρο ενός πρωτότυπου επιμελητικού project που σχεδιάζει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κωνσταντίνα Παπακώστα με στόχο την παραγωγή εικαστικών έργων νέων καλλιτεχνών, τα οποία θα συνδιαλέγονται με τα εκθέματα του Μουσείου και θα σχολιάζουν όψεις τοπικών εθιμικών πρακτικών, το νόημα της καλοτυχίας αλλά και τον υλικό πολιτισμό που την αφορά.
Η έκθεση εντάσσεται στο πεδίο της επιμέλειας εικαστικών εκθέσεων σε μουσεία αφιερωμένα στο παρελθόν, στο πλαίσιο ενός διαρκώς εξελισσόμενου διαλόγου μεταξύ συλλογών ιστορικών κειμηλίων και της σύγχρονης τέχνης.
Καλούνται οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών να συμμετάσχουν σε όλες τις φάσεις του του project, προτείνοντας και υλοποιώντας έργα με ποικίλα εικαστικά μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, εγκαταστάσεις), τα οποία θα εκτεθούν εντός της μόνιμης έκθεσης αλλά και στον αύλειο χώρο του Μουσείου Γεωργίου Γιάννου.
Εγκαίνια έκθεσης: Σεπτέμβριος 2023
Πληροφορίες: k.papakosta@hotmail.com, τηλ. 6977080351