ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης (ΕΤΕΤ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος έχει εναρμονίσει την Πολιτική Ποιότητας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ) με την Πολιτική Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΤΕΤ διαμορφώνεται, μεταβάλλεται, βελτιώνεται και προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες και απαιτήσεις, και ανατροφοδοτείται διαρκώς με την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών του Τμήματος (διδακτικό προσωπικό, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό).
Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΤΕΤ χαράσσεται με γνώμονα γενικά την υποστήριξη του ακαδημαϊκού περιεχομένου και του επιστημονικού και καλλιτεχνικού προσανατολισμού των Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) που προσφέρει το Τμήμα αλλά και με σκοπό να επιτυγχάνεται η διαρκής διασφάλιση υψηλής ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού, καλλιτεχνικού, επιστημονικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου του Τμήματος, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και τις καλές πρακτικές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) και με συμμόρφωση προς τις αρχές της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.
Η χάραξη της Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΤΕΤ επικεντρώνεται στην προώθηση του σκοπού και του αντικειμένου των ΠΣ καθώς και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων που τίθενται κάθε φορά, μέσα από διαδικασίες και δράσεις, με απώτερο σκοπό τη διαρκή ανάπτυξη και βελτίωσή τους. Βασικό συστατικό των ΠΣ του Τμήματος αποτελεί το ΠΠΣ το οποίο αντανακλά και αναδεικνύει τη βασική καλλιτεχνική, επιστημονική και ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του ΕΤΕΤ. Την ευθύνη έγκρισης του ΠΔΠ έχει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος μετά από σχετικές τεκμηριωμένες εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών (ΟΜΕΑ, Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών κλπ.).
Ειδικότερα, η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας του ΠΠΣ του ΕΤΕΤ περιλαμβάνει δράσεις και διαδικασίες που διασφαλίζουν και τεκμηριώνουν τα ακόλουθα:
α) την καταλληλότητα της δομής και της οργάνωσης του προγράμματος σπουδών
β) την επιδίωξη μαθησιακών αποτελεσμάτων και προσόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης
γ) την προώθηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του διδακτικού έργου
δ) την καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού
ε) την προώθηση της ποιότητας και ποσότητας του ερευνητικού έργου των μελών της ακαδημαϊκής μονάδας
στ) τους τρόπους σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα
ζ) το επίπεδο ζήτησης των αποκτώμενων προσόντων των αποφοίτων στην αγορά εργασίας
η) την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, οι βιβλιοθήκες και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας
θ) τη διενέργεια της ετήσιας ανασκόπησης και εσωτερικής επιθεώρησης του συστήματος διασφάλισης ποιότητας του ΠΠΣ καθώς και τη συνεργασία της ΟΜΕΑ με τη ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος.
Το όραμα και συνακόλουθα η αποστολή του ΕΤΕΤ είναι να καλλιεργεί και να προάγει τις εικαστικές τέχνες με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία, να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια καλλιτεχνική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αναβαθμίζοντας την καλλιτεχνική και αισθητική τους παιδεία, να τους εκπαιδεύει στην Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης και να συμβάλει στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Το ΕΤΕΤ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξωστρέφεια, και αποδοτική ένταξη στην αγορά εργασίας μέσα από προγράμματα διεθνούς κινητικότητας (ERASMUS+) όπως και απόκτησης εμπειρίας και επαγγελματικών δεξιοτήτων (π.χ. τον θεσμό Πρακτικής Άσκησης).
Το ΕΤΕΤ μεριμνά συστηματικά για τη διαρκή ενημέρωση των φοιτητών του αναφορικά με τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών καθώς και της παραγωγής πολιτισμού. Επιδιώκει επίσης την παραγωγή και διάχυση εικαστικού και ερευνητικού έργου υψηλής ποιότητας μέσα από συνέδρια, εκθέσεις, σεμινάρια, συμμετοχή φοιτητών και διδασκόντων σε προγράμματα ανταλλαγών και σε ερευνητικά προγράμματα, προσκλήσεις προς επιστήμονες άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, διαλέξεις ειδικών, κτλ.
Συνολικά το ΕΤΕΤ στοχεύει στη στέρεη όσο και ενδελεχή καλλιτεχνική και επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών του και στη δημιουργία ενός ανθρώπινου δυναμικού ικανού να αντιμετωπίσει τις σύνθετες προκλήσεις της σύγχρονης, ρευστής και σε διαρκή αναμόρφωση, κοινωνίας, όπως και της έρευνας.
Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης διαρκούν δέκα εξάμηνα και οδηγούν στη λήψη πτυχίου με τέσσερεις καθορισμένες κατευθύνσεις, που αναγράφονται στο ενιαίο πτυχίο ως ειδικευμένοι και σαφώς προσδιορισμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί προσανατολισμοί: α. Ζωγραφική, β. Γλυπτική, γ. Πολυμέσα – Γραφικές Τέχνες, δ. Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Στην κατεύθυνση Ζωγραφικής ή Γλυπτικής ο φοιτητής συμπληρώνει την εκπαίδευση του κυρίου εργαστηρίου με ένα σύνολο άλλων εργαστηρίων (χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, ψηφιακές τέχνες, βίντεο, πολυμέσα κ.λπ). Ο φοιτητής αρθρώνει την εικαστική σκέψη του αφενός με κέντρο τα «εσωτερικά» στοιχεία της τέχνης (σχέδιο, χρώμα, σύνθεση, έννοιες χώρου), και αφετέρου εξοικειώνεται με ποικίλους τρόπους έκφρασης και διαφορετικά μέσα. Τα εργαστηριακά μαθήματα καλύπτουν το 75% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού ECTS. Παράλληλα παρακολουθεί ένα ευρύ πλαίσιο θεωρητικών μαθημάτων που του καλλιεργεί την κριτική αντίληψη και σκέψη. Ισχυρό σημείο της εκπαίδευσης, που σηματοδοτεί και την ιδιαιτερότητα του Τμήματος, είναι ότι τα εργαστήρια συνεργάζονται διδακτικά και θεματικά μεταξύ τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν και να συμβουλεύονται όλους τους διδάσκοντες του Τμήματος αναφορικά με την εξέλιξη του έργου τους. Ανάλογη θεματική συνεργασία πραγματοποιείται ανάμεσα στα εργαστηριακά projects και τα ειδικά θέματα των θεωρητικών μαθημάτων.
Το ΠΠΣ συγκροτήθηκε και κάθε χρόνο επικαιροποιείται με άξονα την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία, έρευνα και αναζήτηση. Η επικαιροποίησή του λαμβάνει υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις στα επιμέρους πεδία που θεραπεύει, τη διεπιστημονικότητα και την ανάδυση νέων αντικειμένων αιχμής. Παράλληλα, παρακολουθεί τα προγράμματα συναφών τμημάτων των άλλων πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Οι στρατηγικοί στόχοι του ΕΤΕΤ συνδέονται με τους αντίστοιχους στόχους του Ιδρύματος και περιλαμβάνουν:
Παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με φοιτητοκεντρική προοπτική και με στοχευμένη μέριμνα αφενός για διαρκή αναβάθμιση του ΠΠΣ μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας ετήσιας αναθεώρησής του κάθε Ιούνιο και αφετέρου για επικαιροποίηση και τυποποίηση των ακαδημαϊκών λειτουργιών.
- Παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές μέσω της προώθησης ερευνητικών συνεργασιών και αξιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων προς όφελος της επιστήμης, αλλά και της κοινωνίας και του πολιτισμού.
- Προώθηση και αναγνώριση της αριστείας και της καινοτομίας μέσω της ενίσχυσης και της επιβράβευσης των επιτευγμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διδασκαλία, την έρευνα και τον πολιτισμό.
- Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας στην τοπική και την ευρύτερη περιοχή και ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας του ΕΤΕΤ, με έμφαση στην αναγνώριση του Τμήματος και της επιστημονικής ταυτότητας των μελών του σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Διαρκή βελτίωση της σύνδεσης με την αγορά εργασίας και της συνεργασίας μελών ΔΕΠ και αποφοίτων με ερευνητικούς, επιστημονικούς και πολιτισμικούς φορείς.
- Μέριμνα για διαρκή αναβάθμιση των διοικητικών διαδικασιών, βελτίωση των υποδομών του ΕΤΕΤ και των παρεχόμενων υπηρεσιών με προτεραιότητα τη φοιτητική κοινότητα.
Η διασφάλιση ποιότητας του ΠΠΣ του ΕΤΕΤ, που περιγράφεται παραπάνω, επιτυγχάνεται με τις ακόλουθες δράσεις συνεχούς παρακολούθησης και περιοδικής εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης:
- Τη σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΕΠΠΣ), η οποία ορίζεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, και έχει την ευθύνη για: (α) τη διαμόρφωση και αναθεώρηση του ΠΠΣ με σκοπό τη διαρκή προσαρμογή του στις συνεχείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, (β) την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων κατά την υλοποίηση του ΠΠΣ, (γ) την παρακολούθηση, καταγραφή και αξιοποίηση εξελίξεων στα αντίστοιχα προγράμματα συναφών Τμημάτων στα ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
- Τη σύσταση και λειτουργία της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για (α) τη διαδικασία συμπλήρωσης των (ηλεκτρονικών/εντύπων) ερωτηματολογίων αξιολόγησης του διδακτικού έργου και των μαθημάτων από τους φοιτητές, (β) τη σύνταξη της ετήσιας εσωτερικής έκθεσης αξιολόγησης, και (γ) για την παρακολούθηση των αξιολογικών δεικτών κατάταξης του ΕΤΕΤ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ΟΜΕΑ παρουσιάζει στη ΓΣ του Τμήματος τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων και προτείνει τρόπους βελτίωσης των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τους φοιτητές του Τμήματος.
- Την ετήσια Εσωτερική Αποτίμηση / Αξιολόγηση του ΕΤΕΤ που διενεργείται, σε συντονισμό από την ΟΜΕΑ, με τη συνδρομή όλων των οργάνων και επιτροπών του Τμήματος καθώς και αρμόδιων μελών του διοικητικού προσωπικού. Περιλαμβάνει τη συγκέντρωση, καταγραφή και επεξεργασία συγκεντρωτικών στοιχείων με ποσοτικά δεδομένα για: την εισδοχή, φοίτηση και αποφοίτηση των φοιτητών/τριών, την πρόσληψη και εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού και του υπόλοιπου επιστημονικού και ερευνητικού, την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών), την ερευνητική/καλλιτεχνική παραγωγή σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο από μέρους των μελών ΔΕΠ, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εν γένει λειτουργία του Τμήματος. Τα αποτελέσματα της εσωτερικής αποτίμησης / αξιολόγησης αποτυπώνονται στην εσωτερική έκθεση αξιολόγησης η οποία συντάσσεται από την ΟΜΕΑ.
- Την Εξωτερική Αξιολόγηση του Τμήματος που διενεργείται με ευθύνη της ΑΔΙΠ και της ΜΟΔΙΠ του ιδρύματος. Στις επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης συμμετέχουν ελληνόφωνοι καθηγητές ή/και ερευνητές ΑΕΙ και ιδρυμάτων του εξωτερικού και οι αξιολογήσεις γίνονται σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες της ΑΔΙΠ, σε πλήρη συντονισμό με τις πρακτικές για τη διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση που ισχύουν διεθνώς. Τα συμπεράσματα, οι συστάσεις και οι βελτιωτικές προτάσεις των επιτροπών αποτελούν βασική παράμετρο βελτίωσης των υπηρεσιών και των υποδομών του τμήματος αλλά και της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξής του.
Οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, που καταγράφονται στο Εγχειρίδιο Ποιότητας του Ιδρύματος, εφαρμόζονται στο επίπεδο του ΕΤΕΤ με την κατά περίπτωση απαιτούμενη εξειδίκευση/εξατομίκευση. Όλες οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας του ΕΤΕΤ υπόκεινται σε επιθεώρηση, ανασκόπηση και αναθεώρηση, οι οποίες διενεργούνται σε ετήσια βάση από την ΟΜΕΑ σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος.