ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ∙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
CIRCUIT BENDING WORKSHOP
(https://cbendinguoi.wordpress.com/)
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Στη σύγχρονη εποχή τα εργαλεία παραγωγής εικαστικού και καλλιτεχνικού έργου συνεχώς ανανεώνονται και νέα μέσα και τεχνολογίες διαρκώς δοκιμάζονται και ενσωματώνονται τόσο στο έργο σημαντικών εικαστικών δημιουργών, όσο και σε προγράμματα σπουδών σχολών του αντικειμένου ανά τον κόσμο. Ανάμεσα στα μέσα αυτά, o ήχος ως σημαντική ύλη εικαστικής δημιουργίας σταδιακά καθιερώνεται, καθώς η εξοικείωση των καλλιτεχνών με το μέσο αυτό κρίνεται πλέον χρήσιμη ή και απαραίτητη.
Η τέχνη και η επιστήμη συνεργάζονται με στόχο την μορφοποίηση της ερμηνευτικής προσέγγισης του κόσμου, μία διαδικασία πάνω στην οποία ο ήχος εξελίσσεται σε συνάρτηση με την τέχνη στη σύγχρονη εποχή. Η νεότευκτη γλώσσα του circuit bending (τροποποίηση κυκλώματος) υποδεικνύει μία δίοδο για την εύρεση κοινού παρονομαστή μεταξύ εικαστικής δημιουργίας, ηχητικής εγκατάστασης και performance καθώς εφαρμόζεται όλο και περισότερο στον κόσμο της πολυμεσικής δημιουργίας.
2. ΣΚΟΠΟΣ:
Το εργαστήριο στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των φοιτητών, δίνοντας έμφαση στον αυθορμητισμό και στην τυχαιότητα που προκύπτει μέσω του πειραματισμού. Σκοπός του workshop είναι η συνειδητοποίηση του ρόλου του ηχητικού σχεδιασμού και των τεχνολογικών εξελίξεων, που διατρέχουν στο σύνολό τους την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα στην ολοένα και ταχύτερα μεταβαλλόμενη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ο ηχητικός σχεδιασμός ως πεδίο, όπου η εικαστική ματιά και παιδεία μπορεί να εμπλακεί σχεδόν σε επίπεδο εξερεύνησης και παραγωγής, αποτελεί και το βασικό αντικείμενο, με το οποίο θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες στο προτεινόμενο workshop. Οι φοιτητές, μέσα από τον πειραματισμό θα έρθουν σε επαφή με τις αξίες της άμεσης χρηστικότητας και το ιδιαίτερο οπτικό και ακουστικό ενδιαφέρον, που δύνανται να αποκτήσουν απλές ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ παιδικά παιχνίδια) των οποίων τα κυκλώματα έχουν τροποποιηθεί.
3. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:
Οι βασικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι:
● Η εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια της τροποποίησης
● Η εμπλοκή των φοιτητών στα διάφορα στάδια της ηχητικής δημιουργίας
● Η εμβάθυνση στο καλλιτεχνικό και δημιουργικό κομμάτι της παραγωγής ήχου μέσα από χειρισμό νέων μέσων
● Η περαιτέρω αξιοποίηση αυτών στην ηχητική εγκατάσταση και στο μέσο της performance
4. ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ:
Το εργαστήριο διάρκειας 5 ημερών απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διάθεση να προσεγγίσουν το δημιουργικό κομμάτι της τροποποίησης ηλεκτρονικών συσκευών.
5. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ:
Την Τρίτη 16/4 θα παρουσιαστούν οι εργασίες των φοιτητών σε ολιγομελή επιτροπή διδασκόντων του τμήματος. Κάθε συμμετέχων θα αποκτήσει βεβαίωση συμμετοχής η οποία θα πιστοποιεί την ενεργή παρουσία του στο εργαστήριο.
6. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Υπεύθυνος διεξαγωγής του εργαστηρίου:
Δημήτρης Μπατσής, διδάσκων με το πρόγραμμα Aπόκτησης Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού.
Υποστήριξη διεξαγωγής:
Ξενοφών Μπήτσικας, Kοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών Π.Ι.
Επίσης, θα γίνουν διαλέξεις από τους: Δημήτρη Γιουζέπα, Βασίλη Πασπάλη, Έφη Γιαννοπούλου και Γεννάδιο Αρβανίτη.
7. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 10 ως και τη Κυριακή 14 Απριλίου 2019.
Ως χώρος διεξαγωγής του εργαστηρίου προτείνεται το A-V Lab της σχολής. Επίσης, για τις ανάγκες των εργασιών δύναται ο χώρος διεξαγωγής να αλλάζει αναλόγως.
5. ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ
Η κάθε ομάδα θα παρoυσιάσει ένα τροποποιημένο ηλεκτρονικό παιδικό παιχνίδι, το οποίο θα αξιολογηθεί από επιτροπή διδασκόντων.