Έρευνα του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης
1. Some Call us Balkans.
https://www.facebook.com/SomeCallUsBalkans/
2. Lost Yannina: A Topography of Jewish Memory.
3. «To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα: Ιστορία, θεσμικό πλαίσιο, αφηγήσεις, προοπτικές». Πρόγραμμα αρχειακής έρευνας και προφορικής ιστορίας για τη στήριξη νέων ερευνητών που στοχεύει στην διερεύνηση της έννοιας, του θεσμικού πλαισίου, της ιστορίας αλλά και των προοπτικών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα (ΕΜΣΤ). ΕΣΠΑ 2014-2020. Συντονισμός, επιστημονική ευθύνη: Εσθήρ Σολομών, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Παν/μίου Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα κατετάγη πρώτο στην κατηγορία των προτάσεων στο πεδίο των ανθρωπιστικών Επιστημών για το 2019. Διάρκεια προγράμματος: Μάρτιος 2020-Δεκέμεβριος 2021.
[Βλέπε σχετικά:
-«Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης»
Ανοιχτή συζήτηση με τις ερευνήτριες Μαρίνα Μαρκέλλου & Τίνα Πανδή σχετικά με την ιστορία ίδρυσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και παρουσίαση του ομώνυμου ερευνητικού προγράμματος. Κύκλος «Waste/d Pavilion». Διοργάνωση: State of Concept Athens και Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών. 19/5/2022, State of Concept Athens.
https://www.facebook.com/events/1416503612198328/?ref=newsfeed
https://www.facebook.com/patuoa (ανάρτηση: 20/5/2022)
Συναφείς δημοσιεύσεις:
-«Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ιστορία, θεσμικό πλαίσιο, αφηγήσεις, προοπτικές» (με τους Μαρκέλλου, Μ., Πανδή, Τ., Βαλλιανάτο, Θ. και Στραπατσάκη, Μ. Κριτικές Μελέτες για την Πολιτιστική Κληρονομιά, 2 (1): 2, 2022, σελ. 1-9. https://pasithee.library.upatras.gr/CSCH/article/view/3622/4104
-“From public debates to institutional establishment: Exploring the mission of the National Museum of Contemporary art in Greece” με τους Marina Markellou, Tina Pandi, Thomas Vallianatos & Marina Strapatsaki. Journal of Greek Media and Culture (JGMC). Υπό δημοσίευση την άνοιξη του 2023 (Spring issue, επιμ. Vassiliki Kolokotroni, Eleni Papargyriou & Lydia Papadimitriou).]
Από τη παρουσίαση του προγράμματος, State of Concept, 19/5/2021.
4. “Αρχαιολογώντας”. Πρόγραμμα προφορικής ιστορίας και αρχειακής τεκμηρίωσης με σκοπό την καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη του έργου της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας -μιας από τις παλαιότερες και εμβληματικότερες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Ερευνητική ομάδα: Εσθήρ Σολομών, Δέσποινα Ευγενίδου, Άρτεμις Σταματέλου, Κατερίνα Κωνσταντίνου. Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ, 2020).
5. «“Archaeo-stories”: Προσεγγίζοντας το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ως μια σύγχρονη πολιτισμική διαδικασία».. Χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την ΑΜΚΕ Modal.public heritage lab, για τη μελέτη, διάσωση και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (Γενική Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού). (ΥΠΠΟΑ 29/01/2021, Α.Π. 36969), 2021.
Η δράση αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικτυακής εφαρμογής με σκοπό την καταγραφή, οργάνωση και σχολιασμένη παρουσίαση προφορικών μαρτυριών αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Βασίζεται στο γεγονός ότι το έργο της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας δεν περιορίζεται στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά συνιστά το ίδιο μια σύνθετη πολιτισμική διαδικασία στο παρόν, την οποία καταγράφουμε, τεκμηριώνουμε και διαχέουμε, αξιοποιώντας μια πληθώρα διαδραστικών δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής.
Η λειτουργία της εφαρμογής έχει τους παρακάτω στόχους:
- Την ανάπτυξη πρωτότυπου πολυμεσικού περιεχομένου, το οποίο θα είναι προσβάσιμο δωρεάν από το ευρύ κοινό, μέσω διαδικτύου.
- Την εφαρμογή καλών πρακτικών αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής.
- Την ανάπτυξη τεχνογνωσίας γύρω από την καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος.
- Την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κοινού γύρω από θέματα πολιτιστικής διαχείρισης και την ανάδειξη του ρόλου της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ως φορέα σύγχρονου πολιτισμού.
- Τη δημιουργική σύμπραξη μεταξύ επιστημόνων και ερευνητών από τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τεχνολόγων από το πεδίο της δημιουργικής οικονομίας.
- Την ανάπτυξη και διάδοση ενός πρότυπου παραγωγής και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και των πολιτιστικών εκφάνσεών της.
- Την παραγωγή εκπαιδευτικού/παιδαγωγικού υλικού προς αξιοποίηση από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Με τις: Εσθήρ Σολομών, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Παν/μίου Ιωαννίνων, Δέσποινα Ευγενίδου, αρχαιολόγο, επ. διευθύντρια Νομισματικού Μουσείου (ΥΠΠΟΑ), Τέτη Χατζηνικολάου, πρόεδρο του ICOM και επ. διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ, Κατερίνα Κωνσταντίνου, ιστορικό τέχνης, υπ. διδάκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αναστασία Παλιατσή, αρχαιολόγο, συμβασιούχο του ΙCΟΜ (Ελληνικό Τμήμα) για τους σκοπούς του προγράμματος, και Μαρία Δήμου, ιστορικό τέχνης και γραμματέα του ICOM.
[Βλ. Ενημερωτικό Δελτίο ICOM αρ. 18, 2021, σελ. 82-83:
https://e1.pcloud.link/publink/show?code=XZLuBpZV9XUzguXPhfhDlIY2JaGyudUvMzX ]
6.«Η κυκλική κοινότητα. Ερευνητικές αναγνώσεις των δρώμενων ‘Κύκλες’ και ‘Καγκελάρι’ Ηπείρου», από την ομάδα Counterpublics (Γ. Παπαδάτος & Κ. Θεοδώρου). Διεπιστημονική έρευνα-καταγραφή, παραγωγή οπτικοακουστικού & έντυπου υλικού και δράσεις επικοινωνίας-διαμεσολάβησης, χρηματοδοτούμενη από το ΥΠΠΟΑ (Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ -ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
- Συντονισμός, διοργάνωση και επιμέλεια : Counterpublics
https://counterpublics.org/ - Θεωρητική έρευνα- έρευνα πεδίου, επιμέλεια εντύπου & συντονισμός ημερίδας: Κωνσταντίνα Θεοδώρου, αρχιτέκτονας-ερευνήτρια, ΥΔ τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
https://constantinatheodorou.wordpress.com/ - Έρευνα αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού & δημιουργία δοκιμιακού ντοκιμαντέρ: Γιώργος Παπαδάτος, εικαστικός -κινηματογραφιστής
http://www.giorgospapadatos.com/ - Διαμεσολάβηση και επαφή με τοπικές κοινότητες, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά: Νικολία Θεοδώρου, μουσειοπαιδαγωγός- πολιτιστική διαχειριστής
https://www.instagram.com/musedu.gr/
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
Μαρία Μάρκου, πολεοδόμος, επίκουρη καθηγήτρια τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
- Εσθήρ Σολομών, μουσειολόγος, επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας, τμήμα Εικαστικών
Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Στεριανή Τσιντζιλώνη, θεωρητικός του χορού, πρώην καλλιτεχνική σύμβουλος για τον χορό
στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Κατερίνα Σεργίδου, Υ.Δ. φεμινιστικής ανθρωπολογίας και πολιτισμικής ιστορίας Πάντειου
Πανεπιστήμιου & Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων, μέλος της ομάδας Προφορικής
Ιστορίας Φεμινισμού ΟΠΙΦΕΜ
(Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023).
7. "WaRs: War and Resistance Monuments in Greece: Documentation of and Historical Approach to Public Monuments, 1945-today" (WaRs: Μνημεία για τον Πόλεμο και την Αντίσταση στην Ελλάδα: Τεκμηρίωση και Ιστορική Προσέγγιση των Δημόσιων Μνημείων από το 1945 μέχρι σήμερα). Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή, τεκμηρίωση και ιστορική προσέγγιση των μνημείων που ανεγέρθηκαν σε πρωτεύουσες νομών και τόπους μνήμης στην Ελλάδα σχετικά με γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Ολοκαύτωμα και την Αντίσταση. Θα ολοκληρωθεί με ψηφιακή έκδοση με συμμετοχές από ερευνητές από Βαλκανικές χώρες.